пʼятницю, 22 травня 2015 р.

ЗАГРОЗИ СОЦІАЛЬНОГО ВИБУХУ В УКРАЇНІ

Коваленко Наталія
к.держ.упр. 

Революція гідності, яка відбулася в Україні у 2014 році надала народу віру у європейське майбутнє, надію на краще життя. Люди чекали змін не тільки у політичній площині, захисту прав і свобод, а й поліпшення соціально-економічного становища, зменшення бідності.

Зміни відбулися, але на гірше. Анексія Криму, війна на Сході вплинули на зменшення витрат державного бюджету, скорочення фінансування державних соціальних програм, заморожування фінансових виплат, збільшення безробіття. Прорахунки у фінансовій сфері спровокували стрімке зростання інфляції, девальвацію гривні. Подорожчання житлово-комунальних послуг, товарів та послуг призвело до зниження реального розміру заробітної плати та пенсій. Зменшилася купівельна спроможність українців.

Суспільство стало бідним. Якісне харчування стало недоступним для більшості населення держави, хоча витрати українців на продукти харчування збільшуються. Бідні верстви населення змушені “проїдати” близько 70% своїх доходів. У середньому українські громадяни витрачають на продукти харчування більше половини заробітку. За європейськими нормами забезпеченими можна вважати громадян, які витрачають на їжу менше 20% свого місячного бюджету [4].

Соціальне розшарування в Україні набуло загрозливих масштабів. Оцінки розриву між доходами 10% найбагатших і 10% найбідніших коливаються від 16/1 до 40/1 при нормі 5/1.

Станом на лютий поточного року мінімальна заробітна плата в Україні складає 1218 грн., або 58 доларів, що поставило державу на рівні африканських країн, держав з низьким рівнем розвитку [3].

Якщо враховувати стандарти ООН, то бідними вважаються особи, які живуть менше ніж на 17 доларів США на день. За місяць це виходить 510 доларів, або більш ніж 10 тисяч гривень. За оцінками ООН, в Україні бідних людей –78% [4].

Подальше функціонування суспільства пов’язується керівництвом держави із зменшенням витрат на соціальну сферу, підвищенням цін та тарифів, що призведе ще до більшого зубожіння населення.

Нинішня влада втрачає кредит довіри. Незадоволення мас назріває, що в подальшому може призвести до соціального вибуху в країні. Для цього буде достатньо будь якого формального приводу, гасла протистояння.

Стрімке зменшення довіри до владних інституцій є негативним показником та оцінкою українців щодо чинної влади: тільки 14% опитаних вважають її “гарною командою політиків, яка веде країну правильним курсомˮ, але більше половини оцінюють дії можновладців різко негативно [2].

Соціальний вибух із погляду системного аналізу - це закономірний наслідок внутрішньої несумісності системи (суспільства), що самоорганізовуєтся: центральні механізми внутрісистемної регуляції не можуть або не хочуть зробити необхідні зміни в організації суспільства; інтереси правлячих груп держави і тих груп, що володіють власністю (основними ресурсами суспільства), не співпадають з потребами всієї системи [1].

У березні поточного року було оприлюднено результати дослідження Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременко та Центру "Соціальний моніторинг" РІА Новини Украина. За даними дослідження 98,6% українців суттєво відчули зріст цін та тарифів; 77,5% констатують зниження рівня доходів; 84,2% стали менш упевненими у завтрашньому дні; 70,8% заявили, що погіршилася якість їх харчування.

Крім того, 26,2% опитаних заявили, что їм затримують зарплати та пенсії; 43,5% втратили частину заощаджень; 31,2% – що їм стали менше платити за їх роботу; 12,1% не можуть зняти гроші з депозитів, а 20,7% – не можуть знайти роботу. 84% опитаних не мають впевненості у завтрашньому дні.

Результати дослідження та основні показники соціальних стандартів і розвитку держави свідчать про неефективність здійснення державної політики, збідніння основної частини населення та незадоволеність політикою, впровадженою Урядом. Тотальна бідність веде до деградації суспільства та виникнення прошарку суспільства, які не здатні мислити, робити висновки та адекватно реагувати на зміни у суспільстві. Така ситуація є загрозливою та потребує адекватних заходів державної політики.

Яким може бути рецепт поліпшення існуючого стану в якому опинилася українська держава?

- ефективна державна кадрова політика щодо забезпечення всіх сфер життєдіяльності держави кваліфікованими кадрами, необхідними для реалізації національних інтересів у контексті розвитку України. Керувати країною повинні не “заморські гості”, а українці - ефективні менеджери, державні службовці-професіонали;

- реальне підвищення заробітної плати, що забезпечить платоспроможність громадян, своєчасну сплату комунальних послуг, дозволить відновити економічну активність;

- націоналізація стратегічних галузей та підприємств, державна підтримка сільськогосподарських підприємств;

- безкоштовна освіта і медицина.

Враховуючи, що кожна наступна революція завжди більш кривава і нещадна ніж попередня, упередження соціальних вибухів є необхідною передумовою подальшого функціонування українського суспільства.

 

Список використаних джерел

1. Від кризи соціального розвитку до соціального вибуху? [Електронний ресурс]. – Режим доступу до стор. : http://ipress.ua/articles/vid_kryzy_sotsialnogo_


rozvytku_do_sotsialnogo_vybuhu_38190.html.

2. Жизнь в Украине это бедность, неуверенность, кризис – соцопрос
РИА Новости Украина: [Електронний ресурс]. – Режим доступу до стор. :
http://rian.com.ua/story/20150409/366028632.htmlhttp://rian.com.ua/story/20150409/366028632.html.

3. Заборгованість із виплати заробітної плати у 2015 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу до стор. :  http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2015/gdn/zvz/ zvz2015_u.htm.

4. Межа бідності в Україні та Європі [Електронний ресурс]. – Режим доступу до стор. : http://zet.in.ua/zakonoproekt/socialnaya-zashhita/mezha-bidnosti-v-ukra%D1%97ni-ta-yevropi/.

Немає коментарів:

Дописати коментар