пʼятницю, 9 жовтня 2009 р.

Кризові явища після виборів Президента 2010 року можливі?

КИЇВ, 9 жовтня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Кризові явища після виборів Президента України 2010 року можливі, оскільки існує кілька інструментів невизнання їхніх результатів, які можуть бути задіяні. Про це на прес-конференції в УКРІНФОРМі на тему: "Фінансово-економічні та політичні виклики для України: поствиборні прогнози" заявив голова наглядової ради БФ "Співдружність", завідувач кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії державного управління при Президентові України Сергій Телешун, повідомляє кореспондент агентства.

За словами експерта, у ситуації з визначенням переможця президентських виборів за рішенням суду, згідно з останнім "Законом про вибори", може бути рішення як Верховного суду, так і Конституційного Суду, який розглядає розбіжність окремих положень "Закону про вибори" і Конституції України. "Вони можуть, так би мовити, пересунути ситуацію назад і тим створити колізію", - зазначив С.Телешун.

Ще один кризовий варіант - переможець виборів не стане Президентом з огляду на те, що чинний Президент може не погодитися з їхніми результатами і або подати до суду, або задіяти механізм надзвичайної ситуації, коментуючи це як загрозу демократії, вважає експерт.

Наступним варіантом, на його думку, може бути дезорганізація роботи ЦВК - як зовнішня у вигляді недостатності грошей і відсутності нормально діючих виборчих комісій, так і внутрішня внаслідок поділу складу ЦВК між окремими політичними силами.

Окрім того, можлива обструкція частини парламентаріїв, які відмовляться підтримати новообраного Президента, будучи впевненими, що результати виборів сфальсифіковані. В цьому разі парламентарії можуть заблокувати трибуну і не дати новообраному Президенту прийняти присягу згідно з Конституцією.

С.Телешун також не виключив можливості зовнішніх впливів, маючи на увазі ті чи інші заяви ОБСЄ, РФ, Євросоюзу, Європарламенту тощо. "В цьому разі вже внутрішні гравці можуть спрацювати так, що ситуація зможе змінюватися, виходячи з політичної, а не правової доцільності", - вважає він.

На переконання експерта, результати виборів будуть стабільними за умови, якщо кандидат у Президенти в другому турі набере не менше 40% голосів. Тоді він зможе висунути свого кандидата у прем'єри, переформатувати більшість і зберегти власну політичну силу, до якої приєднаються бізнес-кола, вважає С.Телешун.

А в тому випадку, коли кандидати в Президенти будуть іти один за одним, посилюється роль корпоративних домовленостей, тобто Президент з однієї політичної сили, а Прем'єр - з іншої, зауважив він. "Сьогодні це вже відбувається. Витоки такої інформації були як з БЮТ, так і з Партії регіонів про те, що частково такі домовленості вже відбулися", - сказав С.Телешун.

Немає коментарів:

Дописати коментар