пʼятницю, 9 жовтня 2009 р.

Експансія російського бізнесу в стратегічні галузі української економіки посилилася


КИЇВ, 9 жовтня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Світова фінансово-економічна криза стимулювала російський бізнес активно інтегруватися на терени України. На сьогоднішній день поки що зберігається відповідний паритет, і частка російського бізнесу у вітчизняній економіці не є критичною. Однак якщо динаміка подій, які зараз відбуваються, збережеться, вже в найближчі два роки Україна може отримати великі проблеми на загальнодержавному рівні незалежно від того, хто стане Президентом країни.

Такий прогноз на прес-конференції в УКРІНФОРМі на тему: "Фінансово-економічні та політичні виклики для України: поствиборні прогнози" висловив кандидат політичних наук, доцент кафедри політичної аналітики і прогнозування Національної академії державного управління при Президентові України Ігор Рейтерович, повідомляє кореспондент агентства.

"Ці проблеми обов'язково будуть виникати, тому що російський бізнес буде завжди виконувати головну настанову російської влади, яка на сьогоднішній день дуже проста: максимально намагатися утримати Україну в орбіті економічного, політичного і культурного впливу РФ", - сказав експерт.

Він зазначив, що експансія російського бізнесу в українську економіку не є якимось новим явищем, адже з 1991 року ми вже мали дві активні хвилі, а кінець 2007-го і 2008 роки ознаменувалися початком третьої. "Причому якщо раніше російський бізнес входив у ті галузі економіки, які не були стратегічними для України, то з 2007 року він дуже активно інтегрується і, можна говорити, певною мірою захоплює дві найбільш стратегічні і значною мірою бюджетоутворюючі галузі української економіки - фінансовий сектор і гірничометалургійний комплекс", - наголосив І.Рейтерович.

На підтвердження своїх слів експерт поінформував, що у гірничометалургійному комплексі російські компанії "Смарт-холдинг" і "Євразгруп" вже купили активи українських підприємств і зараз розглядають можливість купівлі ще кількох активів. У фінансовому секторі України сьогодні діють 12 банків, повністю підконтрольних російському бізнесу, серед яких такі відомі групи, як ВТБ, "Альфа-груп", "Комерцбанк".

Окрім того, останнім часом деякі російські підприємства, тісно пов'язані з владою РФ, наприклад, "Рособоронекспорт", виявили велику зацікавленість у підприємствах українського військово-промислового комплексу, повідомив експерт. "В нас є такий флагман авіапромисловості та військово-промислового комплексу, як "Мотор Січ", так російські бізнесмени дуже зацікавлені в тому, щоб цей актив якимось чином забрати до своїх рук", - сказав І.Рейтерович

Він зауважив, що, з одного боку, прихід іноземих інвесторів в економіку України, особливо під час кризи, теоретично не повинен нести ніяких загроз, бо їхні гроші працюють на благо нашої держави. З іншого боку, ми повинні враховувати, що російський бізнес дивиться на Україну передусім з точки зору політико-соціальних, а не економічних перспектив. "Я думаю, ні для кого не є секретом, що діяльність російських корпорацій на зовнішніх ринках відбувається в дуже жорсткому і дуже тісному тандемі з діяльністю офіційної російської влади", - зазначив експерт.

І.Рейтерович наголосив, що не закликає розробляти якусь стратегію боротьби з російським бізнесом, адже ми країна з ринковою економікою. Водночас, на його переконання, нам потрібно розробити державну стратегію взаємовідносин українського бізнесу з українською владою. Це потрібно для того, щоб вони могли спільно відстоювати свої інтереси на ринку України і, відповідно, захищати інтереси українських компаній у Росії, "чого на даний момент не відбувається".

Експерт висловив жаль з приводу того, що українська еконномічна і політична еліта поки що не усвідомлюють цих загроз, а президентські, а потім і можливі парламентські вибори ще мінімум на рік відкладуть вирішення цих болючих питань.

Немає коментарів:

Дописати коментар