пʼятницю, 9 жовтня 2009 р.

Сільське господарство може вивести Україну з кризи і забезпечити передові позиції на глобальному ринку


КИЇВ, 9 жовтня. (Надія Юрченко - УКРІНФОРМ). Однією з небагатьох галузей, за допомогою якої Україна може вийти з кризи і посісти провідну позицію на глобальному ринку, є сільське господарство. Про це на прес-конференції в УКРІНФОРМі на тему: "Фінансово-економічні та політичні виклики для України: поствиборні прогнози" заявив віце-президент благодійного фонду "Співдружність" фахівець з пиатнь розвитку вітчизняного бізнесу Юрій Маланюк, повідомляє кореспондент агентства.

"За підсумками маркетингового року, що минає, Україна увійшла до трійки провідних постачальників зерна на світовому ринку, при цьому значно розширила свої ринки збуту і завдяки могутній логістичній базі має всі шанси утримати ці позиції", - сказав експерт.

На його думку, це дає змогу розраховувати, що агропромисловий комплекс при прагматичному підході буде здатний витягти з кризи всю вітчизняну економіку . Для реалізації даного сценарію необхідно переглянути цінову політику в державній Програмі розвитку агропромислового компексу до 2015 року, вважає Ю.Маланюк. На його переконання, те, що основний наголос у ній робиться на кількісні показники, може призвести до екстенсивного шляху розвитку сільського господарства.

Ю.Маланюк зазначив, що нинішня кон'юнктура поки що дає змогу Україні наростити обсяги експорту і у середньостроковій перспективі потіснити країни-конкуренти. Але коли ціни на зерно на світовому ринку знизяться, вітчизняний агропромисловий комплекс опиниться у патовій ситуації, прогнозує він.

Уникнути згаданих тенденцій, на думку експерта, можна за рахунок інтенсифікації і модернізації виробництва, а також впровадження нових креативних технологій. "Це вже застосовується в Україні, але у вкрай обмежених масштабах", - зауважив експерт.

Він також наголосив, що криза спонукає країни, що швидко розвиваються, скуповувати землі сільськогосподарського призначення у менш розвинутих країнах. Зокрема, останнім часом на ринках землі різних країн почали з' являтися представники Південної Кореї,ОАЕ та Китаю. Експерт вважає, що найближчим часом об'єктом їхньої пильної уваги може стати й Україна.

З огляду на це, нам необхідно, по-перше, розробити механізм захисту від іноземної експансії на аграрний ринок, вважає Ю.Маланюк. Можливо, для цього слід продовжити мораторій на продаж землі або заборонити її продаж громадянам інших держав. По-друге, слід законодавчо встановити термін довгострокової оренди землі громадянами інших держав, котрий, на переконання експерта, має бути істотно меншим, ніж для громадян України.

"Усі ці заходи дадуть змогу Україні у середньостроковій перспективі претендувати на лідерство на ринках Європи і частково на світових ринках", - підсумував експерт.

Немає коментарів:

Дописати коментар